Poynter ve Medya Derneği’nden gazetecilik alanında ücretsiz çevrimiçi eğitim ve burs imkanı

Gazetecilik eğitiminde ABD’nin önde gelen kuruluşlarından biri olan Poynter Institute, Medya Derneği ile yapacağı “NewsU Türkiye” online gazetecilik eğitim programını, düzenlenen bir basın toplantısıyla duyurdu. Tamamen internet üzerinden Türkçe verilecek olan dersler, ücretsiz olarak herkesin erişimine açık olacak. İnternet ve teknoloji ile değişen medya ortamında, gazetecilik becerilerini geliştirmeyi hedefleyen eğitim programı ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla geliştirildi. Program kapsamındaki dersleri Haziran sonuna kadar başarıyla bitirenler arasından 20 kişi ABD’de 1 haftalık gazetecilik eğitim bursu kazanacak.

Eğitim programına Türkiye’nin her kesiminden, gerek profesyonel gazeteciler, gerekse gazeteciliğe meraklı herkes katılabilecek.

NewsU Türkiye Gazetecilik Gelişim sertifika programı tamamen ücretsiz dört çevrimiçi kurstan oluşuyor:

*Araştırmacı Gazeteciliğe Giriş

*Başarılı bir Haber Blogu Oluşturmak

*Doğrulara Ulaşmak: Dijital Çağda Bilgi Kesinliği ve Doğrulama

*Sosyal Medya: Haber için Stratejiler ve Araçlar

Bu dört online kursu ve değerlendirmelerini 1 Temmuz 2014 tarihine kadar tamamlayan katılımcılar sertifika almaya hak kazanacak ve Poynter – Türkiye Gazetecilik Bursu’na başvurabilecek.

Tamamen ücretsiz olan programa https://www.newsu.org/tr/newsu-turkiye adresinden başvurulabiliyor.

Türkiyeli gazeteciler için eşi bulunmaz bir kaynak

Medya Derneği Genel Sekreteri ve NewsU Türkiye Proje Koordinatörü Deniz Ergürel, tamamen internet üzerinden verilecek olan NewsU Türkiye derslerinin Türk gazeteciler için önemli bir fırsat olacağını ifade etti.

“Internet ve akıllı mobil cihazlar hem geleneksel medyayı hem de eğitim biçimlerini radikal biçimde değiştiriyor. Poynter Institute bu alanda çok önemli çalışmalar yapmış olan uluslararası bir kuruluş, müthiş bir bilgi birikimleri var. NewsU Türkiye eğitim projesi sadece gazeteciler için değil, yeni medya ortamında gereken becerileri geliştirmek isteyen herkes için önemli bir fırsat olacak.”

Basın toplantısında konuşan ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın ve Kültür İşleri Konsolosu Craig Dicker da NewsU Türkiye projesini desteklemekten ötürü mutluluk duyduklarını belirtti.

Gazeteciliğin geçirdiği değişimin farkına varmak için oldukça önemli bir proje

Medya Derneği Başkanı, karikatürist Salih Memecan konuşmasında teknolojinin hızla değiştiğini, bu değişimin tüm sektörleri, özellikle de medyayı etkilediğini belirtti. “Yeni teknolojiler medyanın bütün iş planlarını değiştiriyor ve bu da mevcut medyayı zor duruma düşürüyor,” diyen Memecan, bunun gazeteciliğin bittiği anlamına gelmediğini ifade etti.

Memecan, “Toplum artık bilgi toplumu.  Bilgi olmadan, yalnızca içgüdülerle hiçbir iş yapılamaz. Dolayısıyla nerede ne oluyor, dünya nereye gidiyor çok iyi bilinmeli. Bunun için de gazetecilik büyük önem kazanıyor.” sözleriyle gazeteciliğin form değiştirdiğini ama öneminin arttığını ifade etti.

Değişimi anlamanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Memecan, “Gazetecilerin, gazeteci adaylarının bu değişimin farkına varıp ona göre tavır almaları gerekiyor. Dünyanın en köklü gazetecilik eğitim kuruluşlarından Poynter ile yapacağımız online eğitim projesi bu değişim bilincini Türk gazetecilere kazandırmak amacıyla geliştirildi.” diyerek Poynter ile yaptıkları işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Medya Derneği ile çalışmaktan onur duyuyoruz

Poynter Institute İş Ortaklıkları Geliştirme Direktörü Howard Finberg konuşmasında projenin içeriğini gazetecilere aktardı. “Meslek içi eğitim hiç bu kadar önemli olmamıştı” sözleriyle  iletişimin geçirdiği kritik dönüşümde gazetecilik eğitiminin önemine değinen Finberg, Poynter’ın misyonunu güçlendirecek bu benzersiz girişimde Medya Derneği ile çalışmaktan onur  duyduklarını ifade etti.

Finberg bu programın bir parçası olarak, Poynter’ın çok dilli sitesi NewsU International’da NewsU Türkiye alanı oluşturduklarını belirtti. Gazeteciler, gazetecilik öğrencileri, bloggerlar ve medya becerilerini geliştirmek isteyen herkes için açık olan Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca online modüllere artık Türkçe kursların da katıldığının müjdesini verdi.

Nasıl katılabilirsiniz?

İnternetten tamamen ücretsiz olarak verilecek olan NewsU Türkiye gazetecilik sertifika programına katılmak isteyenler http://www.newsu.org/tr/node/418121  sayfasından kayıt yaptırabiliyor.

20 kişiye Amerikada burslu gazetecilik eğitim imkanı

Program kapsamındaki dersleri 1 Temmuz 2014 tarihine kadar başarıyla tamamlayan katılımcılar hem dijital sertifika alacak, hem de Poynter Institute’un ABD’deki merkezinde eğitim almak üzere Poynter – Türkiye Gazetecilik Bursu’na başvuru yapma hakkını elde edecek.

Poynter – Türkiye Gazetecilik Bursu kapsamında Türkiye’den 20 gazeteci, Ekim 2014’ün son haftasında Poynter Institute yerleşkesinde gerçekleşecek olan bir haftalık eğitim programına kısmi veya tam burs ile katılabilecek. Gazetecilik Sertifikası alanlar arasından seçilecek olan bu 20 kişi, 1 Ağustos 2014 tarihine kadar Poynter Institute tarafından belirlenecek.

ABD’nin Florida eyaletinde düzenlenecek eğitimlerde simultane çeviri imkanı sağlanacağı için başvuru yapanlarda İngilizce bilme koşulu da aranmayacak.

Poynter – Türkiye Gazetecilik Burs Programı son başvuru tarihi: 1 Temmuz 2014

Program hakkında detaylı bilgi için; https://www.newsu.org/tr/newsu-turkiye

Basın toplantısı fotoğraflarını görüntülemek için tıklayınız.