Medya Derneği Basın Açıklaması

21.07.2015

20 Temmuz 2015 tarihinde, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan bombalı saldırı hepimizi derinden yaralamıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.
Terörün amacı dehşet uyandırmak, toplumsal kargaşaya yol açmak, birlik ve bütünlüğü bozmaktır. Medyanın görevi teröristlerin amaçlarına hizmet etmek değil, sorumlu yayıncılık yapmaktır.
Benzer şekilde, toplumun bütün fertlerine, özellikle siyasilere de büyük görev düşmektedir. Terör eylemlerini bir siyasi araca dönüştürmek; insanların acılarını kutuplaştırmayı artırmak ve seçmenlerini konsolide etmek için bir manivela olarak kullanmaya çalışmak bumerang etkisi yapan bir yanlıştır. Vatandaşlarımız bu neviden kışkırtmalara alet olmamalıdır.
Suruç’ta yaşanan bombalı saldırı sonrasında olay yerine giderek gelişmeleri takip etmeye çalışan A Haber muhabiri Sercan Bilgi ve kameraman Orhan Şener saldırıya uğramıştır. Dört kişiden oluştuğu belirtilen bir grup tarafından hedef gösterilen Bilgi ve Şener darp edilmiş, çatıdan aşağı atılmakla tehdit edilmiş, yayın yapmaları engellenmiştir. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Medya Derneği olarak gazetecilerin can güvenliğine yönelik bu saldırı ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bazı üyelerimizi hedef göstermesi arasında paralellik olduğunu düşünüyor; sayın Demirtaş’ı basın ve ifade özgürlüğüne saygılı davranmaya davet ediyoruz.
Halkın haber alma hakkına kast eden saldırganların bir an önce bulunup adil bir yargılamaya tabi tutulması konusunda güvenlik güçlerinin üzerlerine düşeni yapacağı, en tabii beklentimizdir. Meslektaşlarımızdan ise sakin olmalarını, her ne olursa olsun hukuk içinde kalmalarını, ‘kendi güvenliklerini sağlamak’ gibi ilkel yöntemlere başvurmamalarını rica ediyoruz. Yetkili mercilerin ve ilgili siyasi parti yetkililerinin bu neviden olayların tekrar yaşanmaması için gazetecilerin çalışma koşulları konusuna özel bir önem vermelerini talep ediyoruz.